Senaste Inlägg

Stackars liten...

Här har det varit full kaos både igår och idag, stackars Adriana har riktigt jobbig mage och det pågår ett ständigt klädbytande och badande. Också hennes säng har fått bytas på flera gånger. Just nu ligger hon och sover, ska försöka få i henne något att äta när hon vaknat, hon vill typ bara dricka men ändå kissar hon nästan inget, allt bara rinner ur henne.

Igår hjälptes Vegar och jag åt att plocka ihop och städa lite här, alltid gott när det är nystädat, bara övrevåningen nu som är kaos, mne det är pga sjukstugan där uppe, blir skönt när lilla Gulltrynet är frisk igen, både för henne och för oss.

Snart kommer svärmor hit, hon är ledig varje onsdag och då vill hon gärna hit och umgås lite. Så ska göra mig klar för det.

Bye bye.

Sjuk bebis.

Min bebis är sjuk, hon kräks och har extremdiarré. Tvättmaskinen går för fullt. Stackars liten. Var på apotektet och där sa de att jag kunde ge henne loff och blåbärssaft så det har jag nu köpt.

Det är så otäckat när bebisar är sjuk, de kan inte säga var det gör ont och man måste gissa sig till allt.
Uff, nej det var allt jag hann skriva, hela dagen har gått åt att byta på och bada Adriana, inget har jag fått gjort. Blir skönt när Vegar kommer hem.

Adrianas förlossning, måndagen den 13:e april 2009

Söndagen den 12:e april hade jag inte sovit sedan fredag pga onda sammandragningar, halsbränna och lite till. Jag pratade med mamma i telefonen på kvällen och hon sa att jag skulle ringa in och be om att få en smärtstillande spruta för det hade Pia (Min moster) fått när hon var gravid så det gjorde jag. Vegar frågade om vi skulle ta med väskan och pizzan som han hade i frysen tills förlossningen. Nej sade jag, jag var säker på att vi bara skulle ta sprutan och åka hem, men han tog med den i alla fall, kunde ju inte skada.

Bilturen gick helt fint utan stress, vi var ju inte påväg att föda bebisen redan vi.
När vi kom fram så fick vi fødestue nr 1, den finaste med dubbelsäng för de hade tänkt att ge mig en morfinspruta och då måste jag sova där och då kunde Vegar också stanna.

De tog ctg, allt såg fint ut och kollande öppningen, 2 cm öppen så det var ingen stress med detta.
Jag fick sprutan och allt blev tokigt, tummen upp för morfin. Men jag kände av halsbrännan och bad om ett glas mjölk, det skulle jag få sa de och i samma ögonblick spydde jag ner hela sängen, golvet, mig själv och barnmorskan. Fick fruktansvärt dåligt samvete och bad om ursäkt hur många gånger som helst men hon sa att det var en vanlig reaktion på sprutan. Bad ännu en gång om mjölk men det min förtvivlan sa hon nu nej! Vegar förklarade för mig när hon gått att när jag spytt hade jag spytt upp all magsyran och då ska min inte dricka mjölk för att det är för hårdsmält, tur att jag har en älskling som vet allt :)

Den natten sov jag dåligt trots sprutan, hade fortfarande ont och trivdes inte helt att sova där. Nästa morgon kontrollerade de mig igen 3,5 cm öppen. Nästan att räkna i födsel. Inget mer hände under dagen och barnmorskan sa att de skulle ta vattnet på mig för att starta det hela och sedan ge mig eda (Hann aldrig få det). Inget jag bett om men ok, de vet väl bäst.

Runt 18 tog de vattnet och jag gick från 4 cm till 6 på en gång, nu räknade de mig för att vara i födsel.
jag fick lite starkare sammandragningar och trodde detta var värkarna, pratade med mamma i telefon och sa att detta klarar jag hur bra som helst, gör ont men inte mer än jag klarar av. I samma ögonblick jag lägger på får jag en riktig värk och ramlar ihop som en hög på giolvet och skriker av mina lungors fulla kraft. Vegar blir livrädd och springer ut i korridoren för hjälp, inrusande kommer barnmorskan och säger att jag måste resa mig och lägga mig i sängen, sängen två meter bort verkar vara ett maratonlopp undan, jag klarar inte att stå och Vegar och barnmorskan bär mig.  Jag får ännu en värk och vet inte vad jag ska ta mig till, HUR KAN NÅGOT VARA SÅ ONT?! Jag börjar att kräkas.

-Charlotta, nå skal du få prøve noe som heter lustgass. säger barnmorskan.

Jag får bara andas in under varje värk och måste gå igenom ca tre värkar innan den fungerar. Efter första inandning börjar jag att kräkas igen.

Sedan kommer en dimma av smärta som jag inte minns något mer av, bara att det gjorde ont och att jag var så trött att mellan varje värk höll jag på att somna.

Efter vad som verkar vara en evighet kontrollerar hon min öppning, 9 cm. jag bryter ihop och börjar gråta. En HEL cm kvar! En värk till och jag hade full öppning :)

Tills nu hade jag legat på mage över en sackosäck i sängen, nu måste jag över på rygg sa de och jag fick inte längre ha lustgasen. Trodde allt skulle bli ännu mer fasansfullt men så kom krystvärkarna.

- Jag måste bajsa! Skriker jag.
- Bare bajsa du! Får jag till svar.

Det var inte bajs det var en bebis som ville ut och gud så härligt det var med krystvärkarna. Äntligen en smärta jag kunde arbeta mot, jag pressade på för allt jag var värd. 30 minuters krystande och ut kommer plötsligt en bebis. En flicka. Kl. 20.40. 4260 gram och 51 cm lång. Blöt, varm och skrikande.

Min förvåning var total, mitt i all smärta hade jag på något sätt glömt varför det gjorde ont.

Hon hade massor av fostervatten i lungorna och hade därför också svårt att skrika så Vegar fick inte klippa navelsträngen, de bara sprang ut med henne och försvann för att få bort det.

Nu var det äntligen över tänkte jag, men nej.

- Nå skal morkaka ut! säger barnsköterskan som är kvar hos oss.

Jag börjar skaka okontrollerat, helt utmattad och nervös inför nästa värk som ska stöta ut moderkakan. Den var över på ett ögonblick. Nu var det bara att sys och vänta på att bebisen kom tillbaka.

In kommer världens ljuvaste lilla väsen, med massor av mörkt hår och hur underbar som helst.

De sa att jag kanske inte tyckte det, men att detta hade varit en snabbt förlossning, de sa att räknande mig att vara i förlossning från och med att de tog vattnet. Det var därför den hade varit så intensiv, för att det gick så fort. Men det glömmer man snabbt när man får en liten, varmt och mjuk kropp tätt intill sin och man känner att allt är annorlunda, hela livet, allt kretsar från och med nu runt denna lilla person. Så liten, så viktig, min dotter... Adriana.




Tråkig dag.

Idag har jag haft det tråkigt, diskat en hög med disk har jag gjort och plockat ihop, ska försöka få dammsugat och skurat också. Härligt när allt är helt rent och städat.

Jag har även sök om barnehageplats till Adriana med uppstart 1 aug, får se om hon får något av mina val. Hoppas det. Snart, klockan 16 har jag min andra körlektion. Hoppas att det går lika bra som sist, då fick jag köra runt lite i ett bostadsområde, även testa backestart och lite smått. Han sa att jag var väldigt duktg :). I morgon ska vi på middag hos Bente och Stig, Andreas fyller 25 på söndag och det ska firas med helstekt ørret (öring?). NAM! Blir inte mycket godare än det. Även min käraste kusin Anna fyller år den 24:e, 22 år blir hon då. Tiden går ju så sjukt fort, Adriana är nu 9 månader, hon blev det den 13:e. Nu har hon levt på "utsidan" längre än hon låg i min mage. Lilla gull! Tänk när jag var så gammal som hon gick jag, tog ju mina första steg när jag var 8,5 månad, det var otroligt tidigt. Svårt att se för mig Adriana gå, hon kan ju gå runt möbler när håller i sig.

Hon kan så mycket. När man säger "Klappe" så klappar hon händerna. Det har hon kunnat längst, sen i november någon gång. Men nu kan hon vinka när man säger "Hei hei" och så höjer hon armarna över sig när man säger "Så stor". Dessutom kryper hon runt och drar sig upp längt alla möbler. Man får lättare panik när man försöker hinna med.

Har äntligen börjat på att skriva min förlossningsberättelse, kommer ju inte ihåg så mycket av själv värkarbetet men när jag väl började att skriva bara kom det tillbaka. Tur också att jag har en kär älsking som kan hjälpa mig, mycket av det jag skriver minns jag inte själv utan det är han som har berättat för mig. Får se om den dyker upp senare under dagen.

Ha det på badet!

Ingen energi.

Vet inte vad det är med mig, har noll energi och därmed inget gjort. Men igår var jag duktig i alla fall och läste på teorin, satt i många timmar, blir att fortsätta så om kvällarna när Adriana sover. Nästa körlektion har jag på fredag, ska försöka ha så ofta som möjligt och efter den 24:e kan Andreas (Vegars bror) köra med mig för han fyller 25 då. Nu ska jag ha det jäkla kökortet!

Har sökt om brukernavn på Stangekommunes hemsida så att jag kan börja söka efter barnehageplass till Adriana, fick det i posten ett par dagar efter men ser då att jag måste registrera barnet mitt på min sida och få det godkänt innan jag kan söka. Gjorde det igår kväll man harinte fått det godkänt än. Bajs, jag vill få det gjort så jag kan vara säker på att hon får en bra plats.

Vill söka som första val http://www.utsiktenbarnehage.no/, och som andra
http://www.stange.kommune.no/stange/www/site/barn_og_
unge/barnehager/ottestad_distrikt/hoberg_barnehage/
.
Den första är en privat men verkar jättefin och jag har hört många som sagt att den är bra, den andra är kommunal och den har jag gått förbi många gånger och känner en som jobbar där, verkar också bra. Usch jag gruvar mig nåt fruktansvärt till detta. Men det blir inte fören i augusti då.

Känns helt sjukt att tänka på att andra ska ta hand om min unge medans jag drar på jobb och tar hand om andras ungar. Det är FEL!

Nej. nu ska min lilla grodkorv få lite pussar och gos oc sedan lite mat efter det.

Ha det på badet!

Körlektion

I dag klockan 15.30 ska jag har min allra första körlektion, hoppas att det ska gå bra. Jag ska ha samma kör lärare som Vegar hade och han säger att han är jättebra. Jag har träffat honom ett par gånger och han verkar trevlig.

Min lilla sötgris sover nu så jag borde passa på att göra massa nytta, men arbetslusten finns inte där. Jag borde också passa på att äta något så jag måste gå på jakt i kylskåpet efter något frestande. I morse fick jag faktiskt sova till klockan 10!!! Vi kom hem lite sent igår, var på besök hos ett vännerpar som just fått en son, åt pizza och pratade så var vi väl hemma lite efter 20 och Adriana kom i säng lite för 21 så hon när hon vaknade vid 6.30 tog jag henne i vår säng gav henne mat och så somnade hon om tillsammans med mig, mys! sedan sov hon till klockan 9, då satte jag på radion och gav henne några leksaker i hennes säng där lekte hon medans jag slumrade lite.

Nej, nu måste jag skynda mig att ordna mat så kanske jag kan få äta lite medans Gulltrynet sover.

Färgat håret.

I går kväll tog jag mig äntligen tid till att färga håret. Så nu är det härligt mörktbrunt, jämnt över hela huvudet. Jag kände mig faktiskt så fin idag att jag använde mina linser istället för glasögon och tog på lite maskara och fyllde i ögonbrynen lite. Snacka om babe!

Det är tragiskt hur lite jag bryr mig om mitt utseende efter att jag blev mamma. Rättelse, det är tragiskt hur jag tror att jag ser fin ut bara jag tar på lite maskara och sätter ett diadem i håret, klar för date tror dumma Charlotta då. Det är inte sant, jag ser precis lika blek, ful, tråkig och utmattad ut som alla vanliga folk som inte sover i mer än högst 3 timmar i sträck (vilket gör att jag får ut väldigt lite av min sömn), äter fel mat på fel sätt och tar på vad än som sitter bekvämast gör. Dessutom har mitt stressade liv med dålig sömn och dålig mat fått mig att bli pösig och mjuk, puddingaktig skulle man kunna kalla det.

Men vet ni vad, det gör mig inget! För jag vaknar varje dag lyckligare än någon annan gång i mitt liv, jag älskar mitt hem och jag älskar min familj. Vi har det fint med pengar och saknar inget. (Jag ljög lite, min kropp som bara blir pösigare och fulare för varje dag gör mig något.)

Idag upptäckte jag att Adriana håller på att få en ny tand i övrekäken. men inte en framtand utan en på höger sida. Hon kommer se rolig och alldeles förtrollande ut när den är ute, två framtänder nere och en snett uppe. Hi hi. Gulltrynet mitt!

Nu ska jag få Vegar att ställa sig och diska tillsammans med mig innan vi lägger oss. Att leva utan diskmaskin är bajs, men tills det nya köket blir byggt är det så det är. BLÄÄÄ!!!

Ny iskall dag.

Varför kan vi inte få lite mildare väder så att man kan vara ute? Solen strålar och lockar, men luften ute är allt för kall att andas in, speciellt för småtjejer på 9 månader . Vi får nog bra ge oss till tåls.

Denna vecka ska vi besöka ett vännerpar av oss som fick en liten pojke den 20 dec. Skulle ha hälsat på tidigare men jag har varit sjuk i någon bakterieinfektion så vi har varit tungna att vänta tills jag blivit färdig med antibiotikan. Det är jag nu i dag, så nu glädjer jag mig att se den lille Leo-Martinique. Måste bara komma i väg och köpa en present också. Kanske vi kunde göra det idag, då kunde vi svippa inom elkjøp också och se om vi kan få tillbaka vår dator som hålls gisslan. Vi lämnade ju in vår bärbara som jag spillt läsk över för att de skulle kunna rengäora den eller något. Den fungerade helt fint när den var iskall, men när den blev varm smälte klibbet inne i dtorn så tangentbordet slutade att fungera. Men så fick vi ett meddelande att de var tvungna att byta ditt och datt och totalpriset på det skulle bli över 4000 vilket inte ens datorn kostade som ny. Så då sa vi nej tack. Men de sa att de kunde ändå ta ut alla filer och det skulle kosta ca 1000. Jag tror att jag vill göra det, har ju alltpå den, filmen från förlossningen och alla andra filmer och bilder på Adriana. Tänk om vi skulle förlora dem i vårt försök på att rengöra den själv.

Nu tror jag min lilla pudding-paj har vaknat från sin förmiddagsvila.

Hade på badet!

Jag ber om ursäkt.

Väl medveten om att jag varit slarvig på att skriva ber jag nu om ursäkt. Datorn har stått på golvet men nu hyar jag äntligen kopplat ihop den och ställt den upp på bordet så kanske jag blir mer duktig på att uppdatera mig nu. Mycket har hänt i senare tid. Börjat komma i ordning hemma nu, nu gäller det bara att komma igång med rivning och uppbyggning av nytt kök, troligtvis blir det i slutet av februari för då har Vegar en vecka ledigt. Men det blir bara att riva golv och vägg och lägga upp nya rör och lägga nytt golv också då. Får se om det blir gjort något med väggarna då, själva köket får vi se när det blir, kanske till våren. under denna vecka ska i alla fall jag och Adriana ta en tur till familjen i Jättendal, det blir mysigt. Vi har inte varit där sedan i sommras. 

Vi har plågats under extremkylan här, har ju fått en värmepump men de kan inte ordna de sista med den när det är så här kallt. Men jag tror det börjar bli bättre, igår var det "bara" -23. Har ju varit -30 länge så nu börjar det bli dags för lite varmare väder tycker jag så att vi kan dra ut på skidturer. Vi köpte nya skidor förra året men har inte fått prova dem ännu. Blir väl i påsk på hytta det.

Adriana fortsätter att vara en lång tjej. På 9-månaders kontrollen var hon 77 cm lång men hon följer i alla fall sin genen kurva så det går bra. Hon drar sig upp längst alla möbler nu, klappar händerna och vinkar. Tänkt så fort tiden går. Snart är hon ett år, ett helt år!

Oja, en sista grej. På måndag har jag min förtsa körlektion. Jag vill ha körkort nu.